Хаос в Камарата на общините в Лондон заради антивоенна декларация

Джо Мейес, Bloomberg, Лондон

14:53 | 23 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Абсолютен хаос настана в камарата на Общините в сряда. Той започна при гласуването на декларация за войната между Израел и Хамас. Чуйте председателя, който се извиняваше.

"Опитах се да направя това, което мислех, че е правилното за всички страни. Жалко е и се извинявам, че решението ми не ни отведе до мястото, до което възнамерявах", каза Линдзи Хойл, председател на Камарата на общините в парламента на Обединеното кралство.

Още по-шумна от обикновено Камара на общините. Джо, какво, за Бога, става?

Цялата работа е, че Шотландската национална партия, SNP, искаше в своя ден на опозицията да представи своите предложения за конфликта Хамас-Израел и за примирие. А лейбъристката партия искаше да представи своите предложения, защото не искаха да се приеме формулировката на SNP.

Председателят се оказа под огромен натиск, защото лейбъристите казаха, че получават заплахи, ако не гласуват за своето предложение.  И председателят Хойл прие това искане на лейбъристите, но SNP бяха скандализирани, че тяхното предложение е пренебрегнато в техния ден на опозицията. Консервативната партия също се намеси. Ситуацията стана такава, че председателят Хойл в своята позиция на безпристрастна страна трудно успяваше да запази доверието на Камарата.

Това е реалния проблем. Неговата позиция на председател сега е застрашена. Ще видим дали ще оцелее като председател през следващите дни. Това е основно проблемът.