Повечето във Фед се тревожат от прибързано разхлабване

Майкъл МакКий, Bloomberg

16:00 | 22 февруари 2024
Обновен: 17:20 | 22 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Към 31 януари представителите на Фед не откриват никакви перспективи за повишаване на лихвите и се съгласяват на заседанието си, че лихвата вероятно е стигнала своя пик за този цикъл на затягане на монетарната политика. Няма обаче съгласие кога ще започнат да свалят лихвите. В протокола няма никакви сигнали как ще изглежда това.

Бъдещият път на лихвата ще зависи от постъпващите данни, развитието на прогнозата и баланса на рисковете, пише в протокола на Фед.

Намаляването на лихвите твърде рано се смята за по-голям риск от изчакването повече, според документа.

Цитирам: „Повечето участници отбелязаха рисковете около преминаването твърде бързо към разхлабване на политиката и настояха за значението на внимателната оценка на данните при преценката дали инфлацията се движи устойчиво надолу към 2%. Но не така мислят всички“.

Това показва, че в Комитета има леко разделение. „Няколко участници посочиха рисковете от свиване на икономиката, свързани с поддържането на свръхзатегната политика твърде дълго време“.

„Макар че не бяха получили силните януарски данни за работните места и инфлацията, участниците отбелязаха, че подемът в средното търсене може да е по-силен, отколкото се смята в момента. Неколцина се тревожат и че рисковете от разхлабването на финансовите условия би могло да разколебае посоката на средното търсене и да спре напредъка в борбата с инфлацията“.

Геополитическите съображения са слабо отразени с бележката за забавения ръст на някои чуждестранни икономики.

И накрая по въпроса за баланса членовете се съгласяват, че е важно да продължават да го намаляват със сегашните темпове, като казват, че засега това върви плавно. Мнозина казват, че е уместно да се започнат задълбочени разговори по въпроса за баланса на заседанието през март. Нещо, което потвърди и председателят Джером Пауъл на пресконференцията си на 31 януари.