Джеф Уилямс от Apple в Тайван, фенове започват да връщат Vision Pro

Марк Гърмън, Bloomberg

17:17 | 22 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Директорите не обичат подобни шумни пътувания.

Това определено е рядко събитие, но поводът е много важен – 50 годишнината на най-важния партньор на Apple. Факт е, че Foxconn създава над 90% от устройствата продавани от Apple и това е сърцевината на техния бизнес.

Джеф Уилиямс, като главен оперативен директор, отговаря за отношенията с компанията заедно със своя заместник оперативен директор Саби Хан и двамата са в Тайван за тази 50 годишнина.

Тим Кук, който установява тази връзка преди няколко десетилетия, малко след 2000 година, когато става главен оперативен директор на Apple, не присъства лично, но е изпратил видео послание. Всички сме запознати с геополитическото напрежение между Китай и Тайван, всички сме запознати със сложните пируети, които трябва да изпълнява Тим Кук и другите директори на Apple, за да запазят отношенията си с Китай.

Затова и Кук и Apple вероятно са решили, че е по-уместно той да не посещава Тайван за събитието и вместо това да изпрати двама от заместниците си.

А може би вниманието му е насочено към продажбите и върнатите бройки от един нов продукт на  Apple. За това ли се говореше през изминалия уикенд?

О, да – Vision Pro! Но не мисля, че заради това Тим Кук се е затворил в някоя заседателна зала в Купертино, защото не смятам, че Apple е в някаква криза заради Vision Pro. Но научихме, че  процентът на върнатите Vision Pro е около средния и малко над средния в зависимост от магазина.

За самото устройство, потребители се оплакват от бъговете в операционната система, издръжливостта на батерията и най-важното – удобството.

Те казват, че устройството не може да се носи продължително време и това са причините хората да връщат Vision Pro. Ясно е, че съвсем в реда на нещата е потребителите да купуват Apple устройства и да ги връщат.

Но ако си купите Vision Pro на настоящата цена, това означава че или сте в групата  на пристрастените към всичко ново или сте върл фен на Apple. А това не е група, която връща продукти на Apple. Този път обаче те го правят и затова е толкова интересно.

Що се отнася до мен – влюбен съм в очилата! Продължавам да ги ползвам. Да, има бъгове, след известно време стават неудобни, но са страхотни за гледане на видео. Надявам се скоро да ги подобрят, но не очаквам бъговете да изчезнат докато не се направи осъвременяване на операционната система за визуализация, което няма  да стане преди есента. Но разчитам на известни подобрения в близко бъдеще.