Плановете на Dubai Airports, част 1

Пол Грифитс, главен изпълнителен директор на Dubai Airports

13:30 | 22 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Дайте ни представа за комбинацията от пътници през последната година. Има ли увеличение или намаление на конкретен тип пътник?

Всъщност повечето от новините са добри в повечето региони. Нашите 262 дестинации са рекорден брой градове, обслужвани от Международно летище Дубай, DXB.

102 различни международни авиокомпании, летящи до и от DXB, а обслужваните страни са 104. Най-големите пазари са страни като Индия - 11,9 милиона пътници, Саудитска Арабия - 6,7 милиона, Обединеното кралство 5,9 милиона. А най-добрите отделни дестинации са Лондон - 3,7 милиона пътници. Рияд - 2,6 милиона. И Мумбай - 5,9 милиона.

Като цяло всички региони изглеждат универсално положително, но и като качество достигат нови върхове. Постигнахме рейтинг 4,6 от 5 по международния бенчмарк на Международната асоциация на летищата за качество на летищните услуги, което е страхотно постижение.

Постигаме рекордно представяне при време за доставка на багаж и чакане на опашка. Времето на опашката намаля до най-ниското си ниво, а багажът се доставя 99,6% навреме. Това е наистина добро число и голямо свидетелство за всички десетки хиляди пътници, преминаващи през най-голямото международно летище в света.

Току що се чух с колега, който е в Рияд днес и вчера пътува през DXB много спокойно. Това е личен опит с летището. Но какво ще кажете за максималния капацитет? В кой момент, ако числата продължат да се покачват, предвиждате Международно летище Дубай (DXB) да достигне максимален капацитет?

Инвестираме много интелигентно в новите технологии, защото летищната инфраструктура е много скъпа и доста трудна за изграждане, особено на ограничен терен като Международно летище Дубай (DXB). Затова инвестираме в нови технологии за ускоряване на потока от хора през летището, защото без да се построи нещо може да се удвои скоростта на пропускателната способност и да се удвои капацитета на цялото летище.

Това е много интелигентен начин, защото разбира се, не съм срещал нито един клиент през годините откакто съм в този бизнес да иска да прекарва повече време на летище. Обикновено интерфейсът с продукта, ако е ефективен и бърз, ни печели повече аплодисменти от нашите клиенти, отколкото всеки друг отделен фактор.