Плановете на Dubai Airports, част 2

Пол Грифитс, главен изпълнителен директор на Dubai Airports

13:30 | 22 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Вероятно тогава ще имате нужда от повече слотове. Колко ограничени сте в момента откъм слотове за авиокомпаниите?

Все още имаме малко капацитет за слотове, останал на пистите. Все още сме добре в момента със стоянките за самолети. Има програма за изграждане на още. Капацитетът за обработка на пътници е най-голямата ни бариера пред разширението. Но както казах, участието на всички в подобряването на процеса и инвестиране в технологии за оценка на преживяването на клиентите, както и оптимизиране на производителността във всяка точка на летището е една от нашите най-успешни ключови фокус зони за целия бизнес.

Пол, виждаме огромен брой поръчки от базирани в Дубай авиокомпании и авиокомпании другаде. Предвиждате ли да се наложи разширяване, може би добавяне на друг терминал или може би трябва да има друго летище, което да обслужва Дубай?

Трудността в Международно летище Дубай, DXB, е че сме много ограничени откъм земя в рамките на настоящия терен. Обектът е развит от четирите страни, така че наистина няма място за добавяне на допълнителни писти или терминали на DXB.

Всички очи са насочени към потенциалното развитие на друго летище в бъдеще в Летище Дубай - Ал-Мактум Интернешънъл, DWC. Така че има планове за разработването му за сега, но нищо не е сигурно за момента.

Вие участвате ли в това? Менджъмнътът същият ли ще бъде или е съвсем различно предприятие?

Да, Летище Дубай е отговорно за дейността и развитието както на DXB, така и на DWC. Ще бъдем много тясно ангажирани с всички планове за бъдещето на авиационния сектор със сигурност.

Някакъв шанс да ни дадете малко повече подробности кога новото летище може да започне да се строи или в какъв момент имате планове за него?

Е, летището всъщност е в експлоатация от 2010г. Имаме значителни товарни операции там. Има център за обучение и е основното летище в Дубай за частни самолети. Има вече пътнически терминал, който може да се справи вероятно с около 30 милиона пътници. 

Имаме планове да насърчим повече авиокомпании да оперират там през следващите няколко години. Така че има капацитет за използване, но разбира се на някакъв етап в бъдеще ще трябва да има основно увеличаване на наличната инфраструктура в DWC, за да се погрижат за бъдещия растеж и както казвате, да поемат всички допълнителни поръчки за самолети, които се дават от близкоизточните авиокомпании.