Движението Детство без смартфони стартира в WhatsApp, част 2

Клеър Фърнихоу, една от основателките на "Детство без смартфони“

11:33 | 22 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Клеър, все още не съм родител, но бях някога дете, вярвате или не. Трудно ми е да проумея е какво е главното притеснение? Часовете на използването им или риска, на който родителите мислят, че са изложени децата им, тъй като смартфонът дава достъп до интернет?

Има три основни риска. Номер едно са последствията върху психическото здраве. Причинява тревожност. Знаем, че използването на смартфони има редица последствия върху благосъстоянието.

Става въпрос и за това, което бихме нарекли алтернативна цена. Това са нещата, които децата не правят. През последните години преминахме от детство с игри към детство с екрани. Всички деца, ако имат избор между игри навън и екрана, те отиват на екрана. Така че това са нещата, които те не правят и е наистина тревожно.

А също и огромния обем съдържание, на което са изложени, и за което не са готови. Сега виждат най-шокиращите неща на смартфоните си. Много родители не знаят какво гледат децата им. Или не могат да ги спрат да ги виждат.

Клеър, iPhone или Samsung имат много ясни инструкции за родителски контрол на сайтовете си. Свършили сте страхотна работа със създаване на движението за невероятно кратко време. Има ли някой в правителството на Обединеното кралство или представител на Apple или на Samsung, който протегна ръка към вас, за да се опитат да работите заедно?

Да, много политици, членове на парламента на Обединеното кралство искат да говорят с нас за това. Все още технологичните компании не са влезли във връзка с нас. Искаме да работим с технологичните компании и да кажем, че това е страхотна възможност.

Създайте наистина страхотен телефон, който всеки 12-годишен да поиска. Не е необходимо да има интернет към него. Може просто да е страхотен, каквато марка искате. Но към този момент не, никой не се е свързал с нас.

Искаме просто да овластим родителите. Искаме промяната да дойде от самите родители. И вярваме, че училищата, правителствата, технологичните компании ще ни последват.