Плановете на TAV Airports, част 1

Бурку Гериш, финансов директор и зам.-главен изпълнителен директор, TAV Airports

12:30 | 22 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какво има зад успеха ви? Кой би повярвал при тези геополитически напрежения? Очаква се да е малко по-трудно да се обявят резултати над очакваното?

Възстановяването след ковид стана много бързо. Пътуването за отмъщение е все още налице. Дадохме насоки за силния ръст на пътниците. И ги изпълнихме.

Мисля, че тази година също ще бъде силна. Хората продължават да пътуват.

Присъствате в 15 региона. Казахстан, Грузия, Турция, но подписахте и Меморандум за разбирателство миналата седмица на бизнес форума Турция-Саудитска Арабия в Истанбул. Дайте ни подробности как ще растете в Саудитска Арабия.

Ние вече сме оператор на летището в Медина в Саудитска Арабия заедно с нашия партньор Al-Rajhi, саудитска компания. Много сме доволни от ръста на пътниците там. Отворени сме за всякакви нови възможности в тази страна.

Визията на саудитското кралство за 2030 за ръст е много ясна.

Какво включва този Меморандум?

Това е просто споразумение и предстои да съобщим детайлите.

Кажете ми за проекта за летища с Fraport.

Да, летище Анталия, това е водещия ни хъб. Не са много хората, които знаят, че това летище е по-голямо от истанбулското като международен трафик.

35 млн пътници. Това е най-голямата туристическа дестинация на Турция.

Вие получихте мостов кредит от банките. Интересно какво смятате да правите с тези пари. Ще върнете част от тях или ще рефинансирате?

Ние строим нов терминал, разширяваме летище Анталия до двойно по-голям капацитет. Ще рефинансираме мостовото споразумение, защото ще бъде дългосрочна инвестиция.

Освен това платихме на турските летищни власти 1,8 млрд евро. Вече сме на 70% готови с инвестицията си и новият терминал ще бъде отворен в началото на следващата година.