Dassault: Ако прави повече SAF, цената ще падне

Карлос Брана, изпълнителен вицепрезидент Dassault, граждански самолети

21:00 | 21 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Тук става дума наистина за отговаряне на пазара. Освен това забелязваме голямо внимание, насочено към усилията за постигане на нетната нула. Какво забелязвате в тази област, особено след като гражданските полети, а и бизнес авиацията е изправена пред натиск да си намали емисиите?

Нетната нула е много важен проблем. Нещо, на което гледаме много сериозно в компанията. Това започна от северната част на Европа, където хората са силно чувствителни към въглеродните емисии и сега се пренася навсякъде.

Затова ние се адаптирахме. Сега посочваме нови решения за бизнес авиацията. Например използването на устойчиво авиационно гориво, SAF. Чрез него намалявате обема въглеродни емисии, които отделяте, но от друга страна стои проблемът с производството и дистрибуцията на това гориво.

Ние също сме част от тази верига, в която бихме могли да намалим разхода на гориво. Разработили сме например един софтуер, който наричаме Falcon ways. Това са маршрутите на колата например.

Възприели сме същата терминология и за самолета. Тя ви позволява да изчислите най-добрия маршрут от точка А до точка Б за най-ефективно пътуване. Като изгорите най-малко гориво и като използвате ветровете по пътя.

Вие предложихте решения на клиентите си, но зависи и колко са готови да платят. Защото SAF е скъпо гориво. Смятате ли, че има по-голяма ценова чувствителност според пазара?

Добър въпрос. Обикновено клиентите ни са по-склонни и имат повече възможности да платят допълнителните разходи, отколкото клиентите на авиокомпаниите.

По естествени причини. Защото нашите клиенти могат да си позволят малко повече.

Когато има такава чувствителност, както обикновено става, нашите клиенти имат желание да платят малко повече.

Разбира се, тази допълнителна цена за SAF се използва в производството ни. Ако произвеждаме много повече SAF, цената му ще падне. Това е положението днес.