Honeywell: Преоборудването на съществуващите рафинерии е бариера за SAF

Тод Джайлс, главен технологичен директор на Honeywell Aerospace

19:30 | 21 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Имате цял флот технологии, които биха подкрепили развитието на устойчивите горива. Каква ще бъде ролята на Honeywell в запълването на тази празнина и за намаляване на разходите?

Honeywell е в уникално положение с най-новите технологии за производство на устойчиво авиационно гориво SAF/ саф/. Всички тези технологии на екофайнинг, биофайнинг, биогорива. А в аерокосмическата област разполагаме с редица технологии, които вече са готови или в развитие за намаляване на потреблението на гориво или на емисии на самолетите.

Някои технологични възможности включват някои трудности за доставчиците. Например има трудности около преоборудването на съществуващите рафинерии. Това засяга ли разпространението на тези горива?

Това е бариера за развитие на производствените обеми. Трябва да се развие технологията, да се интегрира на място, да се вложи капитал в рафинерията, за да се развият необходимите обеми на производство за пазара.

Освен това трябва да се инвестира и в развитие на потреблението на SAF. Когато бъде налично това гориво и когато можем да го произвеждаме различни видове от него в значителни обеми, трябва да има двигатели, които да го използват, за да са ефективни самолетите, както днес.

И евентуално трябва да се транспортира до клиентите, за да могат да го използват. Но има и други предизвикателства по пътя напред в следващото десетилетие. Колко може да паднат разходите за този период?

Мисля, че ще зависи от желанието да се въведе това гориво и да се разпространи в обеми. Ако в края на този жизнен цикъл, стигнем до момент, в който можем да произвеждаме достатъчно за самолетно гориво, няма причина цената да остане същата.