Старейшините призовават за спиране на огъня в Газа

Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия, председател на групата на Старейшините по Близкоизточната криза

15:00 | 21 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Израел и Хамас разделиха света и силно попречиха на политиците да намерят правилния път напред. В социалните мрежи има много призиви да се направи нещо, а не изглежда да действа по въпроса. Какво, според Вас, трябва да се случи за да има успешни преговори за прекратяване на огъня?

Старейшините призовават от няколко месеца за прекратяване на огъня, защото сме много притеснени какво се случва с жени, деца и цивилното население, което е в капан в Газа. През повечето време без храна, без вода, без ток, без интернет, хора, които страдат.

А освен това има застрашени хора и в Рафа. Така че е много положително ход, че Съединените щати сега посочват нуждата от краткосрочно прекратяване на огъня, за което призовават в новата резолюция пред Съвета за сигурност. Това поне е стъпка, която признава, че сегашното правителство на Израел трябва да слуша целия свят.

Бях в Мюнхен с няколко старейшини. Всички казваха, че имаме нужда от примирие и помощ за огромния брой хора в Палестина, които толкова страдат в Газа. Законно е Израел да се защитава. Разбира се, много е важно заложниците да бъдат освободени.

Старейшините са много ясни по този въпрос. Но и атаката срещу Газа от самото начало е непропорционална и току-що се влоши. А населението е разселвано отново и сега попадна в капан в Рафа.

Трябва да се обяви прекратяване на огъня и да доставим хуманитарната помощ. Трябва да планираме бъдещето. Решение с две държави е единственият път напред.

Но защо досега беше толкова трудно да се призове за прекратяване на огъня? И защо САЩ не оказаха повече натиск върху Израел?

Проблемът беше в това, че правителството в Израел, по-специално министър-председателят Нетаняху има свои лични интереси. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-малко вероятно е веднага да бъде изправен пред наказателния съд.

Той е много непопулярен в Израел.

Смятам, че той определено се опитва да удължи мандата си. Но сега получава истинско признание, когато нещата са се раздвижили в региона. Ние говорихме с редица високопоставени представители на арабските държави, които сега наистина искат мир с Израел в контекста на палестинска държава, която да живее в хармония с Израел и да се поддържа от региона и от Съединените щати, и от Европейския Съюз. И това вече е по-осъществимо. Вярваме, че е възможно. Но сега е нужно прекратяване на огъня, за да може да се справят с ужасяващата и невероятна хуманитарна криза в Газа.