Панета: Трябва да помогнем на Украйна, част 1

Леон Панета, председател на Panetta Institute for Public Policy

18:00 | 20 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Какво още бихме могли да направим в момента, за да подведем Владимир Путин под отговорност?

Няма съмнение, че най-важното нещо, което Съединените щати могат да направят в момента е да приемат допълнителната помощ за Украйна. Тя беше забавена прекалено дълго, това подкопава доверието в нас. Най-важната стъпка, която да предприемем е осигуряването на тези средства, за да дадем да се разбере, че Путин няма да успее в Украйна. Вероятно това е най-добрият начин да отвърнем на Путин.

В момента, честно казано, сякаш няма ясен начин тази помощ да бъде гласувана от Конгреса и отговорът няма да е ясен още две седмици. В момента Владимир Путин е окуражен не само в родината си от смъртта и заглушаването на гласа на най-яркия опозиционер, но и извън Русия, заради признаците, че подкрепата на САЩ за Украйна може би е близо до своя край.

Несъмнено това е повратен момент. Беше много важно за Съединените щати и НАТО да се обединят, да поставят граница пред Путин и да кажат ясно, че той няма да успее в разрушаването на украинската демокрация. Това е правилната стъпка. Тя е важна за Съединените щати, важна е за отношенията ни с НАТО, за да можем да осигурим допълнителната военна помощ.

Но нека ви кажа, че ако президентът Байдън бъде блокиран от Конгреса, той ще трябва да потърси други начини, за да се опита да осигури помощ на Украйна. Не може да бъде приет факта, че Конгресът се е провалил по този въпрос. Това не е достатъчно. Не можем да бездействаме и да приемем подобен резултат.

Това е прекалено важно за доверието към нас и за света.

Ние трябва да удържим на думата си и да осигурим помощ за Украйна. Ако Конгресът не си свърши работата, аз напълно бих подкрепил президента на Съединените щати в търсенето на друг начин за осигуряване както на оръжия, така и на пари, които са необходими, за да продължат да воюват.