Панета: Трябва да помогнем на Украйна, част 2

Леон Панета, председател на Panetta Institute for Public Policy

18:00 | 20 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Предполагам, че подобни разговори се водят в Мюнхен. Вие споменахте НАТО, а мнозина европейски лидери си задават въпроса какво ще се случи, ако Доналд Тръмп бъде избран. Президентът Байдън направи изказване и реагира на коментара на Тръмп за насърчаване на Русия да нападне държава от НАТО, която не спазва ангажиментите си. Научихме, че той си представя НАТО на две нива, в което Член пети може да бъде отменен за държавите, които не харчат достатъчно. Ето какво каза президентът.

"Нека бъда ясен: абсурдно е кандидат президент да каже това. Не мога да си представя, не мога да си го представя – всички президенти от Труман насам се обръщат в гроба си. Докато аз съм президент, Америка ще спазва свещения си ангажимент към съюзниците си от НАТО, така както те нееднократно спазиха ангажиментите си към нас", каза президентът Байдън.

Какво ще се случи с НАТО, ако Доналд Тръмп бъде преизбран?

Няма съмнение какво ще се случи. Тръмп ще каже същото и по-същество ще ерозира НАТО като съюз. Той говори за финансирането, но не това е проблемът. Проблемът е дали Съединените щати ще останат верни на съюза изграден от Труман, съюза, на който разчиташе Айзенхауер, който Роналд Рейгън считаше за много важен за нашата сигурност. Това е съюз, който запазва огромното си значение за способността ни за осигуряваме националната си сигурност.

Аз откровено не вярвам, че тази страна иска да се завърне към изолационизма. Веднъж опитахме тази доктрина преди Втората световна война и платихме цената на изолационизма със последвалото през Втората световна война. Не е нужно да повтаряме същата грешка и не смятам, че ще го направим. Но да чуя кандидат президент да направи подобен коментар, да подскаже, че Путин може да действа и да нахлуе в страна от НАТО е не просто разочароващо, не просто безотговорно – това е много близо до предателство спрямо същността на тази страна.