Макар че закъсня, Apple влиза със стил в изкуствения интелект

Марк Гърман, Bloomberg

13:53 | 20 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Марк, това не е ли все едно Apple да дойде на партито след всички, но разбира се, по типичния за Apple маниер?

Идват на партито малко след другите, но както казахте, по свой собствен начин. Начинът, по който Apple гледа на изкуствения интелект е такъв, че те няма да пуснат приложение за чат, няма да пуснат конкурент на ChatGPT, въпреки че има такъв.

Ще прилагат изкуствен интелект към техните приложения, където има смисъл. А има смисъл за разработването на софтуер. GitHub и Copilot на Microsoft доказаха, че изкуственият интелект може да бъде изключително полезен за ускоряване на времето необходимо да се напише код. Това очевидно може да бъде досаден процес.

Apple разработва нова версия на Xcode. Това е техният водещ софтуер за програмиране от разработчици на трети страни, които да използват изкуствен интелект за допълване на код, да пишат тестови случаи за собствените си приложения, използвайки генериративен изкуствен интелект и големи езикови модели. Apple изградиха свой собствен голям езиков модел. Конкурентите им от OpenAI, Microsoft и Amazon също го правят.

Очаквам Xcode да бъде едно от първите места, на които се появява. Тествали са този софтуер. Изпробвали са го със своите собствени служители и очаквам представянето му още през юни на годишната конференция за разработчици на Apple.