Nvidia за кратко мина Amazon по пазарна капитализация

Кунджан Собани, Bloomberg

12:15 | 13 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Всички говореха за Nvidia, когато навлезе в сферата на изкуствения интелект, после включиха AMD, а сега вероятно и ARM вече е в групата. Това ли е голямата тройка, която ще следим тази година?

Определено, особено щом става дума за отчетени приходи от изкуствен интелект. Това е водещата тройка.

Нека разгледаме по-общия въпрос  за оценките. Дали не са малко прекомерни? Всеки може да разгледа техническите индикатори, да разгледа дори и фундаментите и да стигне до извода, че в ретроспектива те са неоснователни. Има ли обаче основания, ако вярваме в това какво може да донесе на тези компании изкуствения интелект?

За момента, истината е, че има недостиг на производители на полупроводници, които наистина имат роля в сферата на изкуствения интелект. След силната серия на Nvidia, тя си остава и в близко бъдеще най-големия облагодетелстван от разходите за изкуствен интелект на центровете за данни. Ако сте инвеститор, който търси експозиция в тази сфера, тя продължава да има най-голям растеж и печалби.

Да се върнем към Nvidia заради чудовищния скок в пазарната ѝ капитализация, с която надмина Amazon. Според Reuters има компании, които искат да проектират собствени чипове за изкуствен интелект предназначени за конкретните им нужди. Nvidia е готова да им помогне като изгради отдел фокусиран над проектирането на чипове за компании за облачни услуги. Дали Nvidia не предлага да прави това, което в момента прави ARM?

По-скоро би приличало повече на това, което в момента правят Broadcom и Marvell. Ако говорим за ASICs и ускорители като алтернатива на GPU, то именно това правят Broadcom и Marvell за големите клиенти на Nvidia. Но сега Nvidia иска да навлезе в сегмента.