Албин Курти за официалната валута в Косово, част 2

Албин Курти, министър-председател на Косово

18:00 | 12 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Косово се готви и за местни избори на север, които последния път бяха бойкотирани от местните сърби. Това доведе до безредиците, които станаха през май. Не съвпада решението за валутата с тези избори?

Ние даваме социални помощи и правим различни социални плащания към всички сърби от Косово, които са наши граждани. Аз не съм премиер само на албанците, макар че албанците са 93%. Имаме 4% сърби.

Хиляди семейства и десетки хиляди лица получават тези плащания в евро. Ние не забраняваме динара, само официализираме. Правим нещата законни.

По отношение на изборите..

Можете да използвате динари. Ако не ги забраните..

Те могат да използват динари. Има 10 търговски банки в Косово, където могат да си обменят за евро.

Динарите бяха нашата валута по време на окупацията през миналия век. От освобождението през 1999г. приехме първо германската марка, а след това, от 2002г – еврото.

Каква е целта ви за сърбите на север?

Искаме да се интегрират в обществото. Голямата част от тях вече го направиха. Те имат косовски лични карти, имат косовски паспорти. Работят заедно. Проблемът не са сърбите от Косово, а режимът в Белград, който е руско прокси. Това е режим на Кремъл.

Те бият тревога все едно настъпва краят на света и предизвикват етнически напрежения, защото искат да предизвикат нестабилност на Балканите.

Как ще изглежда тази интеграция? Говорихте за документите за самоличност. Как по-точно ще стане интеграцията?

Преди почти 3г. спечелих с програмата си за работни места и справедливост. Вярвам, че справедливостта интегрира хората. Честността на институциите. Социалната и съдебна справедливост.

От друга страна ние осигуряваме и работни места за хората, без оглед на етноса им.

Заетостта в Косово в сравнение с преди 3г се увеличи с около 18%. Затова искаме всички общности да се възползват от икономическия ръст на страната, който е средно над 6% от БВП за последните 3г.

Редица международни донори вече спряха помощта заради някои от действията ви. Ще продължите ли с намеренията си въпреки икономическите последици?

Искам мир и сигурност. Но мир и сигурност по демократичен път, върховенство на правото и конституционалнизма на нашата република.

Няма да се откажа от едно в името на друго.

С какво ще замените липсващите средства?

Ние даваме всички наши финансови и социални програми, здравни и образователни помощи, програми за пенсионерите на всички. Не само на албанците. Освен това получаваме някои плащания и от Сърбия. Те могат да го правят, могат да изпращат динари, но на банкоматите хората ще получават евро. Ще има обмен от динари в евро.

Няма да въвеждаме никакви наказателни мерки. Не искаме да наказваме никого. Искаме да помогнем на сърбите.

Аз съм премиер, който иска хората да имат повече пари, не по-малко.

Мисля, че ще успеем и ще излезем от тази криза, която бе предизвикана от Белград, не от местните власти.