Албин Курти за официалната валута в Косово, част 3

Албин Курти, министър-председател на Косово

18:00 | 12 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Обаче сред международните институции цари мнението, че това, което правите противопоставя. Когато бяхте избран, обещахте диалог със сърбите. Отстъпвате ли от това обещание? Или това е недоразумение?

Точно обратното. Имаме договор със Сърбия. На 27 февруари тази година ще стане 1г откакто в Брюксел подготвихме този базов договор. Проблемът е, че Сърбия не го подписва. И не го спазва.

Така че успокояването на Сърбия би трябвало да спре от страна на Брюксел и Вашингтон. Вярвам, че те смятат Сърбия за нерационален играч, който трябва да бъде успокояван.

Аз смятам, че ни трябва отчетност, прозрачност, ЕС и НАТО за целите Балкани. Косово няма друга алтернатива.

Колко е важно за вас да подпишете по-бързо нещо, вместо да се бавите? Може би Доналд Тръмп ще влезе в Белия дом. Той може да подкрепи повече Сърбия.

Важно е да го направим в най-кратки срокове. Но не бива да притискаме Сърбия.

Това могат да го направят ЕС и САЩ. Междувременно Сърбия получава оръжие и боеприпаси и от Руската федерация, и от Китай. Отгоре на всичко искат американска толерантност и европейски пари.

Начинът, по който говорите обаче прави много трудна нормализацията. Как оценявате отношенията в момента?

Миналата година Белград прие текста на договора след натиск от ЕС и САЩ. Практически натискът работи, но трябва да бъде от страна на Брюксел и Вашингтон.

Ние сме най-демократичната страна в Западните Балкани. Според Фрийдъм Хаус, Трансперънси интернешънъл, Уълрд Джъстис Проджект, в областта на борбата с корупцията, политическите права и гражданските свободи, Косово е първа сред 6 страни от Западните Балкани, които все още не са в ЕС.

Разбирам, че една от целите е асоциирането на сръбските общини в Косово. Как върви този процес?

Въпросът е решен като самоуправление на сръбските общини според член седми от основния договор, който съставихме миналата година.

Освен това от март миналата година има и анекс за приложението, но от общо 11 члена, Сърбия вече наруши 8.

В средата на декември миналата година г-жа премиерът Бърнабич от Сърбия написа писмо до ЕС, в което казва, че те практически се оттеглят от договора.

За мен е много трудно да продължавам по-нататък, щом те не подписват договора, не го спазват, нарушават го и накрая заявяват в писмо, че не го изпълняват.

Напрежението е повишено. Как гледате на Балканите в областта на сигурността в следващите 10г?

Нямаше да има напрежение, ако имахме признаване де юре и де факто от всички страни.

Сърбия признава де юре Черна гора и Босна и Херцеговина, но не де факто.

От друга страна те ни признават де факто, но не и де юре.

Ние искаме всички региони в ЕС и НАТО. Но за това Белград трябва да наложи санкции на Руската Федерация и да приеме западните демократични ценности.

Приемате ли тогава, че ситуацията с динара, която според вас е решение на централната банка, не е идеалния момент?

Не, мисля, че отдавна трябваше да стане. Ние имаме нужда да легализираме банковото дело и финансите. Всички финансови институции трябва да имат лиценз от нашата република. И това правим.

Няма да има повече торби с пари-динари, които да идват от Белград в Косово, за да разрушават политическия плурализъм и да се финансират терористични организации, които убиха наши полицаи на 24 септември миналата година.

Някои институции казват, че не е моментът за това. Благодаря ви, господин премиер.