Кронърт от Citi: За тези избори изхвърлете учебниците по история, част 1

Скот Кронърт, пазарен стратег в Citi

16:18 | 12 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Основният въпрос е: не отидоха ли твърде далеч, надценени ли са акциите? Защото наистина летят нагоре.

Бих казал, че оценките са на доста разтегнато ниво. Според нас това обременява няколко сили. Първо, трябва да видим трайна подкрепа от перспективата на фундаментите, второ трябва да не изпускаме от поглед доходността по 10 годишните облигации, която при около 4% изпраща доста добър сигнал за акциите. Но за момента не друго, а печалбите за четвъртото тримесечие подкрепят движенията на пазара, които наблюдаваме и смятаме, че те вещаят добро развитие на фундаменталната прогноза за S&P 500 до края на 2024.

Всички тук говорят за Великолепната седморка, но дали резултатите ще се размият или те ще продължат победния си марш?

Великолепната седморка всъщност са тройка, има три компонента, които допринасят за половината от ръста на индекса до момента през годината. Ние смятаме, че тяхното поведение ще бъде все по-специфично, но това е процес в развитие.

Голямата тема обаче е за разширяването отвъд експозицията на S&P 500 към компаниите с висока капитализация. Забелязват се признаци и на това, така че едно разширяване  на перспективата за фундаментален ръст на печалбите е жизненоважно за по-нататъшното покачване на S&P 500. Това ще доведе до разширяване по отношение на представянето на един по-многоброен набор от сектори.