Кронърт от Citi: За тези избори изхвърлете учебниците по история, част 2

Скот Кронърт, пазарен стратег в Citi

16:16 | 12 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Не знам дали е фундамент, но какво ще кажете за изборите. Историята показва, че когато действащ президент се кандидатира отново, независимо дали печели, пазарите се представят добре. Съгласен ли сте с това?

Ако искате да анализирате тези избори, трябва да изхвърлите учебниците по история. Не смятаме, че много от моделите от предходни президентски избори ще са адекватни този път. Налице са набор от проблеми, които трябва да се съпоставят и според нас и двамата кандидати имат аспекти от политическите си позиции, които не са особено полезни за акциите в САЩ. Ще трябва да следим развитието на техните политически платформи през следващите няколко месеца.

Дайте повече подробности. Четох доклада ви и мисля, че разглеждате данъците от една страна и търговията от друга.

Да започнем с търговията. Не считаме, че в момента финансовите пазари са подготвени за всеобща тарифа от 10% за вносните стоки. За нас това е почти същото като прекъсванията в снабдителните вериги, които наблюдавахме в седмиците и месеците след пандемията. Загрижени сме за фундаменталното въздействие на такава повсеместна политика по тарифите.

От друга страна, всеки опит да се отменят корпоративните данъчни облекчения получени при първия мандат на Тръмп и да има противопоставяне на изтичащите през 2024 отстъпки в данъчното облагане за физически лица, всичко това създава сценарий, в който трябва да внимаваме дали фискалната акомодация през последните няколко години няма да се превърне в по-рестриктивна, а това ще е негативен сигнал за акциите.