Залозите за рали Тръмп спрямо рали Байдън, част 1

Скот Бесънт, гл. изп. директор на Key Square Capital

15:09 | 12 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Вие сте направили проучване, имате готов анализ на реална основа. Какво мислите, че се случва в момента? Пазарът се покачва, когато Тръмп води, така беше и последният път през 2016. И в момента ли сме в такова покачване?

Финансистите сме простички хора. През 2016 пазарът се срина в навечерието на изборния ден, но три-четири седмици по-късно излетя нагоре и навлезе в силен период. Условният рефлекс работи и инвеститорите се съсредоточават на 5 ноември 2024 и какво би могла да означава една победа на Тръмп. Той като цяло има политики подкрепящи пазара.

Какви са тези политики? За данъци и регулации ли говорим?

Срокът на понижените от Тръмп данъци изтича през 2025 и се предполага, че той ще бъде удължен. Ще се утвърди саморегулацията, енергийната независимост и, според пазарите, при второ управление на Тръмп, международното положение ще се успокои донякъде.

Преди да поговорим за международното положение и геополитиката, какво ще кажете за търговията? Вече чухме президента Тръмп да казва, че ще въведе вносна тарифа от 10% за всички, а Робърт Лайтхайзър, неговият съветник, написа книга, в която казва, че ще започнем с 10% и ще я покачваме докато не се елиминира търговския дефицит.

Аз съм на обратната позиция или на различна позиция. Смятам, че те слагат пистолета на масата с идеята да не го използват. Така се започват преговори: заставате на най-крайната позиция и светът вече се е хванал на въдицата. Кристин Лагард, президентът на ЕЦБ, заяви миналата седмица, че е почти сигурно, че ако Доналд Тръмп се върне на власт, той ще наложи тарифи на Европа. И така, без да е направил каквото и да било, той е в силна преговорна позиция.

Искаме ли да наложим тарифи на Европа? Няма ли това да навреди на икономиката ни?

Мисля, че… не знаем. Какво са тарифите? Те са инфлационни, те по-скоро оскъпяват долара, но са добри за местната индустрия.

Тоест, вие смятате, че пазарът подценява възможността Тръмп да се върне на власт, а последният път това проработи добре. Но икономиката получава помощ от настоящата администрация.

Моята теза, че това е покачване дължащо се на Тръмп има две части. Пазарът стъпва на факта, че Тръмп води в социологическите проучвания и ще победи на 5 ноември. Но Джанет Йелън също разглежда тези проучвания. От 1952 насам пазарът не е имал година на спад по време на предизборен сблъсък. Никога не е имал година на спад! Защо?

Защото икономическият апарат в Белия дом става щедър: осигурява се значителна ликвидност, харчат се много пари, дава се старт на много програми приети през предходната година, които са били забавени и може би се опитват да достигнат някакво кресчендо през това лято. А това се харесва на пазара. Бих казал, че в момента сме ситуация на нирвана за пазара: Тръмп води в допитванията, пазарите са фокусирани над 5 ноември, а Йелън вижда същите тези допитвания и е толкова щедра, колкото може.