Рияд потърси Citi, Goldman за продажба на дялове на Aramco

Матю Мартин, Bloomberg Рияд

17:30 | 9 февруари 2024
Обновен: 17:58 | 9 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Останахте до късно за тази новина. Браво! Но набирането на 30 млрд долара преди няколко години беше заради дивидента. И ето – 20 долара: ще се решим ли на опашка по този повод – кажете ми повече.

Както казвате, това е свързано с транзакцията от 2019г, когато най-голямото в света IPO набра 30 млрд долара. След това правителството остана с 90% дял в Aramco. Има друг голям дял от 8%, собственост на Суверенния фонд.

Правителството каза, че ще намали този дял, защото иска да финансира огромната икономическа трансформация, която започна. Ще вложи парите в инвестициите, които прави по света и в страната.

Сега май сме много близо до обявяването от правителството на втората емисия. Събра банките, събра Goldman, Citi и HSBC, които се наредиха за вторичното предлагане. Очакваме ако решат да направят предложение, да е скоро и после да бъдат добавени и още банки.

Кажете ми как стигнахме стигнем дотук, в ситуацията след КОП28, след като Саудитска Арабия току-що намали целта на производство на петрол. Става дума за монетизиране на активи, предполагам. Но ще има ли интерес? Ще има много силно покритие, а светът е по-различен в сравнение с първото IPO.

Точно така. Дори и през 2019г беше трудно пласиране. Защото светът все повече се тревожи за ESG и освен това смята, че Aramco няма онази висока възвръщаемост на другите петролни гиганти по света.

Какво се опитват сега? Има нов механизъм и могат да плащат в бъдеще по-високи суми на акционерите. Инвестират много в други области – например дистрибуция, инвестират във ВЕИ, във водород, за да покажат, че не искат само петрол.

Трудното е, че продължават да произвеждат по 9 млн барела на ден. Остават единствения най-голям производител на петрол в света.

По-голямата част от Aramco ще остане още дълго време свързана с производството на суров петрол, дори и да се опитват да правят промени.

Другата трудност – през 2019г поканиха инвеститори да направят предложение за Aramco и мнозина решиха да не участват. Въпросът е какво ще кажат, след като сега получават втори шанс? Дали ще играят или не както през 2019г.?