Aleph Alpha: Глобалните гиганти искат да доминират в изкуствения интелект

Йонас Андрулис, главен изпълнителен директор на Aleph Alpha GmbH

16:43 | 25 януари 2024
Преводач: Мария Попова

Вие правите нещо различно. Обяснете ни каква ниша заемате в екосистемата на изкуствения интелект и докъде сте стигнали по пътя си като компания.

От самото начало ние решихме да не насочваме вниманието си към крайни клиенти, а към най-сложните и важни процеси в тази област. Тоест, ние работим в сфери като здравеопазване, правораздаване, финанси, а също и държавно управление. По тази причина ние започнахме с изграждането на център за данни и от самото начало работим с различни партньори, а успехът на последния ни кръг за финансиране е следствие от всичко това.

Какво точно правите, за да сте от помощ във всички тези сфери. Всички разбират какво е ChatGPT, учениците вече си пишат домашните с ChatGPT. Какво правите вие за тези компании, обяснете ни как се вписвате?

Представете си, че искате да напишете тримесечния си отчет. Той се базира на поверителни данни, не можете да си позволите никаква грешка и всичко трябва да е безукорно. Не можете просто да качите всички поверителни документи в ChatGPT и той да ви напише тримесечния отчет.

Представете си една адвокатска кантора – въпросите никога нямат само един отговор, винаги има повече от една гледна точка, доказателства, а една теза си противоречи с друга. Трябва ви една съвсем различна, много сигурна среда, а вие имате съвсем различни изисквания от това, което ChatGPT може да ви даде.

Докато откривате нови приложения, откривате ли и нови възможности за компаниите?

Ние научаваме много нови неща. Аз не съм експерт в производството, но през последните месеци научих много за производствените процеси и как компаниите за полупроводници, инженерните компании подхождат към бизнеса си, какво ги прави добри компании и с какво можем да им помогнем. Някои решения ги разработваме съвместно.

Не е ли дразнещо, че OpenAI и ChatGPT доминират общественото съзнание, когато се заговори за изкуствен интелект?

Но това много ни помогна. Подобни инвестиции, подобна популярност на тази индустриална революция нямаше да са възможни, ако не беше  OpenAI. Това е благословия и проклятие. Проклятие е, защото се конкурираме с тях.

Конкурирате се и с компании, зад които стоят глобални гиганти. Има ли риск от монопол в изкуствения интелект? И ако това стане, какви ще са последиците?

Това е играта. Затова и тези гиганти инвестират или си партнират с такива компании – те искат да доминират бъдещето, искат да направят това, което направиха с облачния пазар, искат да го направят и за този пазар.

За пазара на интелект последиците ще са много по-тежки, защото изкуственият интелект ще повлияе мисленето ни, ще повлияе следващите поколения как израстват и как се учат. От гледна точка на суверенитета, това е по-важно от всяка друга индустрия.