Ян Хациус за мекото кацане и Фед през 2024г

Ян Хациус, главен икономист на Goldman Sachs Group

20:02 | 24 януари 2024
Преводач: Мария Попова

Преди година, в началото на 2023 ние казахме, че този цикъл е различен и няма нищо общо с традиционния цикъл на прегряване, а всъщност представлява нормализация след ковид пандемията. Той позволява да намалим инфлацията като същевременно поддържаме разумни нива на растеж и ръст на заетостта. Мисля, че точно това се случва и Фед е на път да постигне меко приземяване. Разбира се, гаранции няма, но това, което виждам ми харесва.

Миналата седмица Кристофър Уолър от Фед заяви, че трябва да са предпазливи и да не прибързват с намаляването на лихвите и това доведе до известна преоценка на пазарите. Но изглежда, че едно намаление през март все още е вероятно. Goldman Sachs е на същото мнение. Доколко е възможно да има намаляване на лихвите през март?

Това си остава нашият базов сценарий, защото отговаря на данните за инфлацията  това, което чухме от председателя Пауъл на пресконференцията през декември, когато той каза, че искат да намалят лихвите доста преди инфлацията да достигне 2%.

Базисната инфлация се задържа всъщност малко под 2% за последните шест месеца, на годишна база стойността е по-близо до 3%, но до края на второто тримесечие ще е доста близо до 2%. Когато съчетаете всички тези неща, то едно намаление през март изглежда логично.

От друга страна, намаляването на лихвите през март, а и въобще намаленията на лихвите през годината са донякъде незадължителни, заради това, което вече казах: икономиката е в много добро състояние и не смятаме, че е жизненоважно да се намалят лихвите, но пък ще е в синхрон с подадените сигнали.