Vanda: Има много ръст на производството извън ОПЕК+

Вандана Хари, основател на Vanda Insights

20:00 | 15 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Каква е тук ролята на американския шистов петрол? Дълго време дори не отчитахме производството от САЩ – колко е значително в момента?

Много голямо. Миналата година американското производство изненада с ръста си. 1,1 млн барела на ден повишение до нов връх от 12,9 млн барела на ден.

Тази година ръстът се очаква да се успокои, но все още се очаква да стигне нов връх от 13,2 млн барела на ден.

Това наистина натежава на настроенията на пазара. Защото имаме голям ръст от 1,1 млн барела на ден в САЩ. И не само там.

Бразилия и Гвиана стигнаха исторически ръстове. Ускорява се и производството в Канада. На изток ръстът в Казахстан се повишава. В Норвегия също.

Отново – тук става дума за много ръст извън ОПЕК+, а за тази организация - лек скептицизъм за способността й да продължи да съкращава още. Особено с цел да постави дъно на цените.

Миналата година пазарът бе уверен, че ОПЕК+ ще се опита да постави 80 долара основа на Брент, но не стана така и все по-ясно е, че 2024г ще трябва да съкращава още повече. Ако искат подът на пазара да стане 80 долара. А в момента пазарът наистина се съмнява, че ОПЕК+ е способен и изобщо има намерение да го направи.