Рене Хаас за плановете на Arm, част 2

Рене Хаас, главен изпълнителен директор на Arm Holdings

22:00 | 15 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Значи можете да уверите инвеститорите, че ще запазите важната си роля в този дигитален свят. Ще бъдете от съществено значение в този свят, прекроен от генеративния изкуствен интелект през следващите години? Ще продължите да играете тази централна роля?

Не можете оперирате изкуствения интелект без Arm. Във фундаментите е. Изкуственият интелект ще намери своя път във всяко едно електронно устройство, което използваме. Независимо дали е най-малкото устройство във вашия дом или най-големия център за данни, който е някъде там насред дивата природа.

Всеки ръководител в областта на изкуствения интелект, с когото говоря, DeepMind или други казват, че борбата за изчисление е в центъра, наред с битката за таланти. Как виждате тази борба за компютри занапред?

В следващите няколко години ще има нарастващо търсене за все повече и повече компютъризация. Това ще предизвика нужда от мощ и ефективност, защото тези центрове за данни изискват гигавати енергия.

Ние не произвеждаме толкова много енергия като планета. Имаме ограничения по отношение на изкопаемите горива. Ограниченията са устойчиви. Така че бързината, с която да стигнем до енергийна ефективност на тези изчислителни модели ще бъде много важна. Това е чудесно за Arm, защото енергийната ефективност е в нашата ДНК.

Искам да се върна в 2017 г. Диверсифицирахте бизнеса. Разделихте го на четири сегмента. Интернет на нещата, облак, инфраструктура, автономни превозни средства. Защо бе необходимо?

В годините до 2017 г. проектирахме мобилния процесор, а след това се опитахме да го вместим в сървърното пространство, в автомобила или в различни области на Интернет на нещата. Просто не беше достатъчно.

Имахме много въпроси, като например защо отнема толкова време на Arm да постигне успех в сървърите? Много различни причини допринасят за това, но една от тях е че просто нямахме подходящите продукти.

Успяхме да създадем Neoverse, да добавим персонализирани разширения, конфиденциално изчисляване, които са необходими за изграждане на висококачествени центрове за данни.

Можехме да ги сложим в продуктите. И сега с Neoverse имаме конкурентен продукт от световен клас и виждаме ползите от него. Независимо дали е Microsoft Cobalt или AWS.

Трябваше да го направим през 2017 г., защото другите пазари го търсеха и софтуерната екосистема може да го поддържа.