Посланик Регев: Не искаме цивилни под кръстосан огън, част 1

Посланик Марк Регев, старши съветник на министър-председателя на Израел

23:30 | 11 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Много критики към Израел, докато се придвижва на юг, след като каза на палестинците да бягат от север на юг заради своята безопасност. Има ли безопасно място в Южна Газа сега за цивилните?

Определено! Имаме определени специфични безопасни зони, които сме споделили с другите страни, със Съединените щати, с Обединените нации и други. Не искаме палестински цивилни да попаднат под кръстосан огън между израелските отбранителни сили и терористите от Хамас. Определихме тези зони и споделихме картите с други хора. Като започна борбата поддържахме отворен хуманитарен коридор за хората, които искаха да напуснат. Просто не искаме да цивилни да попадат под  кръстосания огън.

Г-н Регев, вчера говорихме с Джеймз Джефри, председател на Програмата за Близкия изток в Центъра Уилсън, опитен дипломат. Бивш американски посланик в Ирак и Турция. Той говори на приоритетите, които има и израелската армия на юг. Бих искал да чуете какво каза той.

Те виждат като своя цел номер едно, като екзистенциална цел унищожаването на Хамас като военна офанзивна сила и като управление на Газа. Успяха до голяма степен на север, затова казаха, че приключват операцията горе и сега се опитват на юг и това ще бъде по-трудно, защото основната част от населението е там и районът е малък.

Колко трудно ще бъде това и не искат ли САЩ твърде много? Когато цивилните се преместят, Хамас тръгва след тях. Как да отстраните Хамас? Възможно ли е докато защитавате цивилните,  които са тръгнали към Южна Газа?

Джефри е абсолютно прав, че нашата цел е да унищожим военната машина на Хамас, така че да не може никога да причини такава болка на Израел, както на 7 октомври.

Но нашата цел е и да ги отстраним от властта. Както Съединените щати елиминираха териториалните анклави, контролирани от ИДИЛ в Сирия и Ирак, и ние ще сложим край на контрола на Хамас в Газа. И това ще е добре за Израел, тъй като няма да имаме терористична заплаха на южната си граница.

Израелските семейства няма да се тревожат през границата да не нахлуят терористи посред нощ и да избият хората им. Но в крайна сметка ще е добре и за народа на Газа.

Хамас е на власт в Газа от 16 години и какво донесоха на народа там? Болка, страдание, кръвопролития, бедност. Не се сещам за нищо добро, което Хамас са им дали.