Посланик Регев: Не искаме цивилни под кръстосан огън, част 2

Посланик Марк Регев, старши съветник на министър-председателя на Израел

23:30 | 11 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Не, но точно сега смъртните случаи растат главоломно. Не е нужно да ви казваме, че са над 15 000. Това със сигурност не е добре за палестинския народ. ООН каза, цитирам, „няма безопасни места“. Притеснявате ли се за това, което американският министър на отбраната Лойд Остин каза през миналия уикенд? Предупреждението към  Израел, че може да причини стратегическо поражение докато потенциално изтласква палестинците в ръцете на Хамас?

Ние смятаме, че ще стане обратно. Съгласни сме с министъра на отбраната, трябва да внимаваме, когато се бием в градска среда. И трябва да се действа с хирургическа прецизност, доколкото е възможно за хората в една сложна бойна обстановка.

Но тези цифри, които цитирате са издадени от контролирано от Хамас Министерство на здравеопазването в Газа и те биха ви накарали да мислите, че Израел само убива цивилни и че не сме убили нито един терорист от Хамас. Това не евярно.

И колко терористи на Хамас сте убили спрямо цивилни? Какви са израелските цифри?

Убили сме хиляди терористи на Хамас. Когато всичко свърши и мъглата на войната се вдигне, ще можем да бъдем по-точни, защото в момента сме в процес на военни действия. Когато взривим подземен бункер, не знаем дали е имало 10 или 50 души там. Можем да кажем само приблизително.

Но в Израел сме сигурни, че когато това свърши и прахът се уталожи, ще видите страничните щети освен хората, които искахме да убием, терористите от Хамас. Ще видите, че нашите цифри ще се съпоставят благоприятно спрямо тези на САЩ, когато се биехте с ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Но не бихме искали нито един цивилен да попада под кръстосн огън. Не искаме нито един убит цивилен.

Но не е имало война в модерна история, в която това да не е станало. Ако сравнявате Израел със съвършенството, разбира се, не сме такива. Но в реалния свят, като демокрация сме ангажирани да свеждаме цивилните жертви до минимум и това се опитваме се да направим.