На какво предимство разчита Google с Gemini

Симон Фоксман, Bloomberg

11:33 | 11 декември 2023
Преводач: Мария Попова

Alphabet пусна Gemini– най-новия си и мощен модел изкуствен интелект. Симон Фоксман  с последните новини.

Забелязва се закъсняла реакция при акциите на Alphabet след като Google представи Gemini, новия си модел изкуствен интелект. Това стана вчера, но реакцията беше доста слаба, а сега вече е налице значително поскъпване на акциите.

Google създаде технологията зад настоящия бум на изкуствения интелект, но OpenAI, ChatGPT и Dall E привлякоха цялото внимание.  Google иска да се върне в играта с пускането на Gemini, който може да се използва от всички през чатбота Bard.

Има три различни версии на технологията като и трите са налични. Gemini Pro е достъпен през Bard, а Gemini Nano ще се ползва през Pixel 8 Pro – водещият модел телефон на Google.

Но най-голямо внимание се обръща на Gemini Ultra, който не е предназначен за широката аудитория, а за компании и разработчици. За всички останали той ще бъде достъпен през следващата година през Bard.

Според Google това е моделът, който е по-мощен от ChatGPT 4 и е естествено мултимодален, което означава, че е предварително обучен да обработва подадени данни и като текст, и като изображения и да ги обработва.

Целта е да бъде предоставен изкуствен интелект, който да усещаме по-скоро като помощник и сътрудник, а не катософтуер.

Ще повторя, че вчера не видяхме голяма разлика при акциите и според JPMorgan това е така, защото мнозина анализатори гледат на продукта като незавършен и защото Ultra ще излезе едва догодина.

Но други сравняват предимството в дистрибуцията, което имат Alphabet пред OpenAI.

Може би пазарите просто по-бавно осъзнават тази новина, но явно точно това пресмятат инвеститорите днес.