Големите заявки за финансиране пред Конгреса, част 2

14:50 | 5 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Но това е голяма заявка за финансиране. Не е само Украйна, но и стратегическите ни партньори в Тихия океан, както и Израел. Този уикенд обаче забелязахме, че администрацията леко промени тона. Станаха по-твърди по отношение за въздушните удари на Израел в Южна Газа. Настояват Израел да действа както трябва. Особено при положение, че броят на убитите цивилни палестинци е над 15000.

Тонът мина на друго ниво през уикенда.

Нека чуем министъра на отбраната Лойд Остин от Калифорния.

"Това е битка. В нейния център е цивилното население. Ако хвърлите тези хора в ръцете на врага, ще постигнете тактическа победа и стратегическо поражение. Затова много пъти съм повтарял през израелските лидери, че защитата на цивилните палестинци в Газа е морална отговорност и стратегически императив", каза Лойд Остин.

Стратегически императив, но има републиканци, които отвърнаха на думите на министър Остин.

Разбира се, както може да се очаква, един от тях бе сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм. Той беше вчера в CNN.

"Стратегическото поражение би подпалило палестинците. Те вече и без това горят. Откакто са родени те мразят евреите и ги избиват. Това население е радикализирано. Не искам да убивам невинни хора. Но Израел се бие не само с Хамас, а и с инфраструктурата около него", к аза Линдзи Греъм, сенатор-републиканец от Южна Каролина.