Пазари Азия, 5 декември 2023

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

11:36 | 5 декември 2023
Преводач: Мария Попова

 

Акциите в Азия поевтиняха след като инвеститорите намалиха залозите си, че Фед агресивно ще понижи лихвите през следващата година, а продължаващата разпродажба в Китай също не помогна на настроенията.

MSCI Asia Pacific изгуби 1,1% като спада поведоха акциите в Хонконг и Япония. Акциите в Азия поевтиняват за трета поредна сесия – най-продължителния период от октомври насам. Инвеститорите се затрудняват да открият нов катализатор след най-силната търговия в региона от януари насам.

Китайските акции се понижиха, CSI 300 се търгуваше на най-ниското си ниво от 4 години. Страната оповести по-добри от очакваните данни за активността в услугите, но това далеч не намали опасенията относно прогнозирания ръст на икономиката.

На този фон австралийският долар изгуби 0,6% след като централната банка запази лихвените проценти без промяна, а коментарите им за инфлацията разкриха склонност към предпазливост.

Йената се стабилизира заради забавяне в последните данни за инфлацията в Токио, което подкрепя твърдението на Bank of Japan, че ценовият натиск отслабва.

Ейдриън Вон, Блумбърг, Хонконг.