Донахю очаква ръст в еврозоната над 1% за 2024г

Паскал Донахю, председател на Еврогрупата

17:30 | 4 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Паскал Донахю бе министър на финансите на Ирландия. Сега е министър на публичните разходи и реформи. Вие сте човекът, който знае много за парите и познава нещата. Има много неща за обсъждане, но какво е мнението Ви за европейскта икономика в момента? Има или няма рецесия?

Продължава да бъде устойчива и въз основа на текущите икономически перспективи и прогнози, перспективата за следващата година е по-нисък растеж, а не рецесия.

Очаквам икономиката на еврозоната догодина да нарасне с повече от 1%.  И което е критично важно, очаквам запазване на много високите нива на заетостта в нашата икономика с добавени повече от 6 милиона работни места през последните две години.

На фона на всичко, което се случва, очаквам положително развитие.

Каква е европейската икономика като цяло? Кой е по-големият рисков фактор? Може би политиката на ЕЦБ, която следва прогнозите за глобалните лихви? Или сте по-загрижен за фискалната страна, пукнатините в бюджета от Франция до Германия и Обединеното кралство? Какво мислите?

Бих идентифицирал друг елемент, като последствията от войната върху нашите икономики и онова, което тя причинява на инфлацията. Ако разгледате различните проблеми, които сме идентифицирали там, очаквам през следващата година да продължим да имаме спад на дефицитите в рамките на еврозоната. В момента са малко над 3% средно. Ще паднат под 3% догодина.

Очаквам общият дълг като дял от БВП за еврозоната да се върне на нивото, на което беше през 2019 г.

Така че, разбира се, трябва да управляваме всичките проблеми с бюджета, както е по целия свят, но продължителността на войната, това което причинява на инфлацията и на веригите за доставки продължава да е проблемът, който трябва да контролираме.

Ще работим върху проблемите с бюджета, които идентифицираме. Но очаквам да има отново спад на заемите догодина. А дългът като дял от националния доход да се върне обратно там, където беше преди пандемията и преди войната.