Консенсусът в ОПЕК+ се пропука

Антъни ди Паола, Bloomberg

17:00 | 1 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

ОПЕК е група, която се гордее, че взема решения с консенсус. Всичко се решава единодушно. Май всички членове приемат решенията.

Но вчера видяхме, че този консенсус доста бързо се пропука. Веднага след края на срещата Ангола каза, че няма да спазят своята квота.

Те са против решението, взето в началото на годината, че понеже някои африкански страни като Ангола и Нигерия не произвеждат до целта си, ще получат намалени квоти за 2024. Част от продукцията, чакана от тях, ще бъде дадена на ОАЕ, които имат по-голям капацитет.

Това създаде доста напрежение преди последното заседание. Защото Ангола каза, че може да произвежда повече и не иска да прави съкращения.

Това беше проблем, който създаде известно съмнение около допълнителните доброволни съкращения, с които членовете се ангажираха.

Най-важното е, че саудитците ще удължат до следващата година намалението на производството с 1 млн барела на ден. И дадоха малко подробности. Че ще продължи за три месеца– до края на този месец и през първото тримесечие. Така е малко по-ясно.

Остава обаче проблемът с производителите извън ОПЕК, а и за търсенето.

Много анализатори, с които говорихме, казват, че ще има дефицит на предлагането. Малко по-малко предлагане от нужните на пазара, но това е защото ОПЕК вади предлагане от него.

Разширяването на ОПЕК+ не е ли в основата на проблема за намиране на единодушно съгласие?

Те почти добавиха още един член, Бразилия. Тя стана асоцииран член. Ще наблюдава и ще участва.

Саудитците и ОАЕ се включиха в БРИКС в началото на годината.

Това е нещо като разширение на дискусиите с геополитически фокус.

Споменах за още предлагане на пазара.

ОПЕК следи доставчиците извън ОПЕК+ като Бразилия и американският шистов петрол, които излизат на пазара с ново предлагане, което се оказва равно на търсенето, което очакват повечето анализатори да има на пазара догодина. Така доставчиците извън ОПЕК ще поемат търсенето. Така в дългосрочен план става по-трудно за ОПЕК да възстанови собственото си производство.

Това разширение на групата потенциално включва и доставчици извън ОПЕК+ и разширява дискусията.

Но няма да има конкретен ефект догодина, защото Бразилия няма нужда да прави някакви съкращения през 2024г. Така че остава ОПЕК, който се опитва да се върне на пазара в следващата година и ще следи дали членовете спазват съкращенията на производството на петрол.