Бостик забелязва намаляване на инфлацията

Майкъл МакКий, Bloomberg

10:40 | 1 декември 2023
Обновен: 10:53 | 1 декември 2023
Преводач: Мария Попова

Вчера чухме Уолър, а днес и Бостик коментира. Каква позиция зае Рафаел Бостик?

Пазарът разтълкува думите на Бостик като послание, че лихвите няма да са по-високи за по-дълго време.

Така Рафаел Бостик се включи в дискусията по този въпрос. Първият му коментар, на който ще се спра е свързан с това колко объркваща е ситуацията напоследък. Той беше публикуван днес в статия в бюлетина на Фед – Атланта и казва следното: „Един от икономистите ни нарече настоящата икономическа картина „Тест на Роршах“ с взаимоизключващи се сигнали - вие можете да виждате дракон, но някой друг ще види пеперуда.“ Сигурен съм, че това ще е много коментирана аналогия.

Но по-нататък той казва нещо, което е в съзвучие с вчерашните думи на Уолър: „Като цяло данните от проучванията, резултатите от допитванията, информацията от бизнеса ми подсказват, че по-строгата парична политика задушава икономическата активност. Същевременно не мисля, че сме видели пълния ефект от рестриктивната политика и това е още една причина да смятам, че предстои да отчетем по-нататъшно охлаждане на икономическата активност и на инфлацията“.

Тези две скорошни изказвания от членове на Фед показват, че вероятно ще видим достатъчно забавяне на икономиката, така че да се намалят лихвите. Макар че, Бостик не споменава това директно, както Уолър.