Фантастичната индустриална революция в Лос Анджелис, част 4

Ашли Ванс, Bloomberg

13:00 | 2 декември 2023
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

През това време в другата част на града, но същият ден .... Разбирам, че група роботи понякога се нарича колония.

И тази колония от роботи принадлежи на Machina Labs /макина лабс/ и нейния съосновател и изпълнителен директор, Ед Мер.

Това са ултрамодерните, сгъващи ламанира наследници на хора като Боби Уолдън.

"Ламарината е част от най-големият сектор за обработка на метали от всички останали такива сектори. Повечето части, които може да видиш всеки ден, са направени от ламарина", казва Ед Мер, главен изпълнителен директор, Machina Labs. "Когато караш по магистралата, седиш в нещо с ламарина. В самолета пак си в кутия от ламарина. Наистина няма много гъвкаво решение за производството на тези части. За тях трябва да се построи фабрика преди да получиш първата си партида от части".

Фабрики, произвеждащи големи метални части, като например врати за коли или крила на самолети, могат да са с размерите на футболно игрище, големи, много сложни и като цяло не адаптивни.

"Това е много чест проблем в производството, заради който много фабрики са специално устроени за продуктите, които произвеждат.  И в момента, в който искаш да промениш дизайна си или материала, ще трябва почти да построиш нова фабрика", казва Ед. "Във фирмата искаме постигнем свръх автомация, която не е свързана с определен процес. Това е платформа, която позволява на робота да вземе правилния инструмент и да го приложи върху материала, за да може да се вземе правилната част, по същия начин, по който занаятчия или ковач би направил".

Тези роботи имат уменията да правят фантастични нови и стари форми, които са твърде трудни за другите компании днес.

Знам, че много от нещата, над които работите са топ секретни. Може ли да поговорим за това?

"Това всъщност е композитен калъп за крило на дрон. Те поставят композитен материал отгоре, след това го слагат във вакуум, поставят го във фурна и след това изваждат композитната част с тази форма", казва Ед.