Дейвид Милър: Хамас няма да пусне войниците, които държи

Дейвид Милър, старши анализатор, Carnegie Endowment For Peace

18:07 | 28 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Колко още ще продължи кратката пауза за Израел?

Докато израелците настоява да си върне заложниците и докато Хамас иска да ги пуска. Поне два дни.

10 заложници на ден за 24ч. Хамас смята, че държи 160 заложници. 50 жени и деца и около 116 възрастни мъже и жени. 30-40 от тях са израелски войници.

Така че ще стигнат до момент, ако процесът продължи изобщо, в който Хамас ще остане без заложници за освобождаване. Те няма да пуснат войниците без да поискат по-висока цена.

Те си ги пазят като застраховка, за да попречат и отложат това, което се задава: сухопътната кампания на Израел.

Не само в Северна Газа, но и на юг.

Искам да ви попитам за доставките на хуманитарна помощ в рамките на сделката. Координаторът на националния съвет по сигурността по стратегическите комуникации Джон Кърби говори за това пред пресата в Белия дом. Да го чуем.

"Предприетото с Израел и партньорите ни в региона работи. Хората, които имат  нужда от помощ, я получават. Има пауза в боевете. Има освобождаване на заложници", каза Джон Кърби, координатор на националния съвет по сигурността по стратегическите комуникации". "Има освободени американци от плен. Честно казано, ние продължаваме и ще продължаваме да настояваме пред израелците, да са изключително внимателни към невинните цивилни като провеждат военните операции".