Barclays планира икономии за 1 млрд. паунда

Лизи Бърдън, Bloomberg

11:30 | 27 ноември 2023
Обновен: 15:02 | 27 ноември 2023
Преводач: Мария Попова

Reuters съобщава, че Barclays работи по план за съкращаване на разходите с до 1 милиард лири и евентуални съкращения на 2 хиляди работни места. С подробности при нас е Лизи Бърдън. Ние отразяваме много детайлно централната банка, но  по-рядко говорим за данните от банковия сектор. Какви са подробностите около тази новина?

Връзката между двете е, че подкрепата от по-високите лихви затихва. Ако работите в Barclays, тази новина няма да ви хареса: 2 хиляди работни места, които представляват около 2% от всички работещи в банката, а ако Barclays иска да спести 1 милиард, то това са 7% от основните годишни разходи за дейността ѝ през 2022.

Кой ще понесе най-голямата тежест?

Според Reuters това ще е поделението за изпълнение на услугите в Barclays. Иронията е там, че отделът беше създаден през 2017 с идеята да се избегне дублиране на дейности, а сега те вероятно ще станат жертва на съкращенията с цел ефикасност.

Вече доста време говорим за ефикасността при банките на Уолстрийт, при някои азиатски банки. Но защо точно сега става това?

Със сигурност сте видели цените на акциите на Barclays – за годината те са поевтинели с 11,5% , а откакто Венкатакришнан пое банката преди 2 години, акциите имат спад от 26%. Ако направим сравнение с европейските конкуренти, то акциите на Deutsche Bank са почти без промяна за същия период, а тези на HSBC са поскъпнали с 37%.

Така че директорът е подложен на натиск, за да покаже на инвеститорите, че настъпва обрат и той ще обяви новата стратегия през февруари, по която работи със стратегически консултанти заради плана да повиши цената на акциите и разочароващите резултати от третото тримесечие довели до поредния спад в цените. Докато той е под натиск, отделът за изпълнение се е раздул значително като персонал и разходи и сутрешната новина изглеждаше неизбежна.