Де Гиндос предупреждава за риска от пожелателно мислене

Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ

14:30 | 24 ноември 2023
Преводач: Мария Попова

Изглежда френският пазар очаква меко приземяване и съм сигурен, че и вие се стремите към него, но казвате, че на практика то е трудно постижимо. Бихте ли казали, че днес финансовите пазари са твърде оптимистично настроени?

Това е един от основните рискове, защото позицията, която пазарите заемат днес по отношение на развитието на икономиката е, бих казал твърде „розова“, твърде оптимистична, а това е пожелателно мислене.

Ако растежът бъде под това, което очакваме, или което пазарите очакват в момента, ако да речем възникне допълнителен геополитически риск, ние трябва да го вземем предвид. До момента реакцията на пазарите на конфликта в Близкия изток е доста слаба и ограничена.

И когато в такава ситуация имате ниска рискова премия по корпоративните облигации и акциите, то всяко отклонение от благоприятния сценарий може да доведе до проблеми и негативни изненади и реакции от страна на пазарите, защото цените са много високи.

А какво ще кажете за очакванията за първото понижение на лихвите? В момента инвеститорите го предвиждат за април. Не е ли твърде оптимистично?

Мисля, че е прибързано да говорим за това. Знаете, че увеличихме лихвите 10 пъти, след това оставихме лихвите непроменени, а сега ще продължим с инвестициите си в портфейла си с активи.

Трябва да видим и какво се случва с програмата за извънредни покупки. Разбира се, ние ще продължим да разчитаме на данните, ще видим с времето как се развива инфлацията.

Убедени сме, че процесът на дезинфлация ще продължи през следващите две години, макар че заради базовите ефекти са възможни кратки повишения на инфлацията в краткосрочен план.

Но в средносрочен план очакваме при настоящите нива на лихвите, нашата парична политика да доведе до сериозен спад в инфлацията и те постепенно ще поеме към нашата цел от 2%.

Проблем ли е за вас, ако пазарите са убедени, че намалението на лихвите скоро ще е факт?

Пазарите са си пазари и правят своите залози, но нашата комуникация е напълно ясна и ние казваме, че разчитаме на данните, че ще видим как се развива инфлацията, както и всички макроикономически стойности, които влияят на инфлацията.

Това е нашият подход и аз не бих обсъждал залозите на пазара. Мога да кажа, че нашите решения са ясни: ще разчитаме на данните, решаваме на всяка отделна среща и ще видим как ще се развият събитията. Но според мен, да говорим за намаляване на лихвите е доста прибързано.