Пазари Азия, 21 ноември 2023

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

12:45 | 21 ноември 2023
Преводач: Мария Попова

 

Акциите в Азия поскъпнаха за трети пореден ден подкрепени от технологичния сектор и последния ход на Китай в полза на сектора на недвижими имоти.

MSCI Asia Pacific нарасна с 0,9% и записа най-високото си ниво при затваряне от два месеца насам. Технологичните акции бяха лидери в региона, а основният индекс в Тайван се повиши с 1,2% и достигна най-високата си точка от 19 месеца след като темата за изкуствения интелект набра скорост. Най-голям принос имаха производителите на чипове TSMC и MediaTek.

Китайските облигации и акции в сектора на недвижимите имоти поскъпнаха след като Bloomberg съобщи, че регулаторите съставят списък на 50 предприемачи, които отговарят на условията за финансиране. Списъкът включва и частни, и държавни компании и има за цел да служи като насока за банките в помощта им за индустрията. Индекс на тайските строителни предприемачи се повиши със 7,6% - най-голямото увеличение от септември насам.

Юанът поскъпна като надхвърли дневния фиксиран курс за първи път от четири месеца и си отдъхна след месеците на натиск към поевтиняване.