Кой стои зад скока на петрола миналата седмица, част 1

Сю Кийнан, Bloomberg

13:30 | 7 ноември 2023
Обновен: 15:41 | 7 ноември 2023
Преводач: Петя Кушева

Виждаме как в този момент цените на петрола се отдръпват за втора седмица. Интересно, нали?

Да, и не е изненада, че двамата лидери на групата ОПЕК+ ще удължат своите доброволни съкращения на доставките, защото целият смисъл е защитата на цената на петрола.

Така че, ако погледнете в Bloomberg, ще видите, че не само петролът, но и други суровини се понижиха за поредна седмица. Това има много общо с понижението спрямо премията за военен риск през уикенда.

Лидерът на подкрепяната от Иран група Хизбула миналия петък каза, че не е знаел за предстоящото нападение на 7 октомври. Това е само един от няколко фактора, които засилват мнението, че войната в Близкия изток е малко вероятно да се разпространи. А възможното й разпространяване в други региони би било огромен риск за петрола.

Да видим как се движат цените на петрола. В петък имаше почти пълно отдръпване и при двата индекса NYMEX и суровия Brent. Интересното е, че WTI е намалял с почти 6% за седмица.

Лидерите на ОПЕК+ в отделни официални изявления в неделя обявиха увеличаване на съкращенията на доставките си, в случая - Саудитска Арабия. Намаляват дневното производство на суров петрол с около милион барела.

Москва  ограничава износа с 300 000 барела. Това е в допълнение към направените по-ранни съкращения с други държави от ОПЕК+. Така че, не е изненада.

Интересно е, че докато военната премия избледня и има по-малък скок в цената на петрола, което е по-скоро отстъпление, сега на преден план излиза безпокойството на търговците и инвеститорите поради ситуацията с търсенето и предлагането.

Икономическите данни от огромния потребител на петрол, Китай продължават да показват слабоста му, докато запасите тук в САЩ продължават да се увеличават.

И така, меча промяна в динамиката при търсенето и предлагането  в настоящия момент за петрола.