Близкият изток: Ще остане ли ограничен конфликтът

Зиад Дауд, Bloomberg Economics

18:00 | 25 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

И така прокси войната би вдигнала цените на петрола. Въпросът е с колко? Разгледахме историческия опит. Разгледахме какво се случи по време на войната в Ливан през 2006 г., когато цените на петрола се повишиха с около $5. Сега ще скочат може би до средата на деветдесетте долара. Това отново би вдигнало инфлацията догодина и ще повлияе на глобалния растеж. Би го забавило с 0,3 процентни пункта. А това би го отвело до най-ниския темп на растеж от началото на 90-те години, с изключение на световната финансова кризата и пандемичната година.

3. Ограничен конфликт

Последният сценарий, който е може би най-вероятния, конфликт ще се ограничи до ивицата Газа и Израел, където вече има големи човешки жертви. Бихме очаквали да е в по-голям мащаб от 2014 г, когато имаше война в ивицата Газа и загинаха 2000 души. Влиянието върху глобалната икономика беше ограничено. Очевидно последиците върху регионалната икономика в Газа бяха опустошителни, но световната икономика едва забеляза това, въпреки големите човешки жертви.

"Икономическият ефект и човешките последици са доста тясно свързани, тъй като колкото повече се разпространява той, толкова повече жертви има от конфликта и толкова по-големи са и икономическите последствия", каза Силвия Уестол, управляващ директор, Bloomberg News.

Световната икономика излиза от поредица от шокове - от пандемията, войната в Украйна, повишаването на лихвените проценти, високата инфлация, забавяне на китайския растеж. Глобалната икономика вече се забавя, а инфлацията тъкмо започна да намалява.  Лихвите са вече високи. Наред с конфликта в Близкия изток нещата се влошават.

"Тук, в Тел Авив, надеждите за по-стабилен Близък изток са разбити на пух и прах. И тъй като човешката катастрофа се трансформира в геополитическа криза, ударните вълни ще отекват в световен мащаб", каза Алекс Уеб от Bloomberg.