Амрита Сен: Петролът ще поскъпне над $150 при ескалация

Амрита Сен, директор Изследвания и основател на Energy Aspects

14:30 | 16 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Трейдърите се опитват да измислят как да търгуват тази ситуация. Защото няма преки загуби на предлагане, но регионът включва Иран, всички страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив и Ирак и географската близост е твърде голяма, за да са спокойни.

Цените спаднаха преди 2 седмици само заради позициониране и макроикономически тревоги, а в петък имаше рали.

Никой не иска да е къс през уикенда. В момента има много неизвестни какво ще стане.

Нека говорим за това, което знаем и може би ще излезе някаква посока за бъдещето. Как се държи търсенето?

Търсенето е ок. Разбира се, намалява, което трябва да се очаква. Глобалната икономика се забавя, както и американската. Голяма част от свръхспестяванията, които натрупахме през пандемията намаляват и очакваме до края на годината поне в САЩ те да се изчерпят.

Така че нещата са сравнително добре в сравнение с макроикономическия фон, но внимателно следим факторите за още забавяне на търсенето на бензин.

Забелязахме, че цените на бензина паднаха доста рязко.

При дизела индустриалната рецесия продължава. Европейското търсене определено е слабо. Но в останалата част от света е добре, особено в Китай и Индия и на развиващите се пазари.

И има достатъчно предлагане, нали?

Да.

Значи ако нещо стане, ако ескалацията продължи в този конфликт, какво става с иранския петрол?

Това се опитва да оцени пазарът. Всеки основателно се опитва да омаловажи участието на Иран, защото няма смисъл от ескалация.

Но пазарът следи въпроса. Иран изнася 1,71-1,8 млн барела петрол. Има и друга страна, че САЩ биха могли да приложат по-слаби санкции. С други думи да си затворят очите тази година. Но е трудно да го направят, при положение, че Китай е единствения купувач на ирански петрол и те прескачат така или иначе американската банкова система.

Това е въпросът.

Ние смятаме, че вероятността за удар по Иран е много малка. Разбира се, в момента ситуацията е такава, че не може да се изключи нищо.

В миналото са казвали, че могат да затворят Ормузкия пролив при ескалация. Това ще прати ли петрола на 250 долара?

Вижте, всяка ескалация би го предизвикала, защото в края на краищата запасите са супер ниски. Дизел, бензин, петролните продукти като цяло, защото рафинериите са затруднени.

Позитивното при суровия петрол е, че поне има свободен капацитет – Саудитска Арабия и Русия доброволно намалиха производството, което би могло да се възстанови в случай на реална загуба на предлагане.

Но накрая пазарът е изключително свит. Да, бих очаквала много бързо повишение на цените при ескалация на напрежението.