Вероятно китайското търсене е над очакваното

Стивън Стапчински, Bloomberg

20:49 | 13 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Производството на американски суров петрол също скочи до рекордни нива през третото тримесечие, компенсирайки всички потенциални опасения относно доставките. Но в същото време точно преди ефир видяхме новина, че може би участието на Иран в атаките на Хамас срещу Израел може да е било по-голямо от очакваното. Какво очакваме по отношение на ценообразуването? Кое ще е по-важно за търговците?

Иран. Иран ще бъде по-важен.

Не е ясно точно. Има репортажи, The Wall Street Journal по-рано каза, че Хамас е бил подпомаган от седмици от Иран. Ню Йорк Таймс пише, че Иран е бил изненадан. Може истината да е някъде по средата.

Наистина не е ясно. Но важното е отговорът на САЩ. Без значение какво казват репортажите, най-важното е как САЩ отговарят.

Ако САЩ затегнат санкциите срещу Иран или се опитат да направят повече, за да се уверят, че Иран не изнася суров петрол на пазара, изведнъж това количество ще липсва.

Още докато бе под санкции, много ирански суров петрол се отправяше към Китай. И ако го спрат, изведнъж Китай ще трябва да се бори, за да намери различни пътища, от които да го купи. Според мен пазарът наблюдава това много внимателно.

Можете да видите, че се отразява, когато излизат заглавията. Търговците на суров петрол купуват и продават въз основа на това. Гледайте американските дипломати, наблюдавайте американското правителство и следете новините за санкциите.

Какво очакваме тогава от гледна точка на търсенето на Китай в този момент?

Пазарът се надяваше китайското търсене на петрол да скочи тази година с премахването на ковид ограниченията. Миналата година имаше очакване, че китайското търсене ще има скок. Не беше впечатляващо, но беше доста силно.

Не беше толкова силно и възстановяването не бе толкова голямо, колкото хората очакваха. Това е част от по-голяма история на китайската икономика и разочарованието по отношение на нарастването на БВП, както и тяхната икономическа дейност.

Има някои скорошни данни, които доказаха, че може би китайското търсене е по-устойчиво, отколкото се очакваше. Но все пак Китай има силни петролни запаси. Не е ясно дали ще купува много повече и ако цените се повишат, те се понижиха малко последните няколко седмици, но когато цените се повишават, какъв ще бъде апетитът на Китай на пазара.

Хората го следят отблизо и не е сто процента ясно. Но докато китайското търсене е важно на този фон, ние сме в ситуация на намаляване на доставките на петрол.

Намаляване на доставките, било от Саудитска Арабия, Русия или американските санкции срещу Иран. Това реално движи пазара в момента.