Гайего от IAG: Мрежите ни с TAP ще се допълват

Луис Гайего, директор на IAG

16:00 | 29 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Вие бяхте в един панел с Луис Родригес, който ръководи TAP. Предстои заседание на правителството на Португалия, на което ще решат какво да правят с приватизацията на превозвача си. Поговорихте ли си с него? Вие изразихте интерес за евентуалното включване на TAP към IAG. Защо това е правилно? Защо можете да станете собственик на ТАР?

Първо, искаме да видим какви ще са условията на приватизацията.

Нашата група бе създадена, за да консолидира сектора. Имаме чудесни брандове, прекрасни авиокомпании в групата. TAP е авиокомпания, която би могла да е интересна за нас и моделът ни е правилен за компания от техния мащаб. Те ще имат предимството да бъдат част от група като нашата, но и свободата да запазят бранда си, клиентите си, да отговарят на пътническите списъци.

Показахме в миналото как всички авиокомпании от групата се развиват много повече, отколкото сами.

Дали може да притежавате Iberia, Air Europa и TAP?

О, да, със сигурност.

При Iberia и Air Europa сме в процедура с агенцията за защита на конкуренцията. Техните дъщерни операции са с хъб Мадрид. Но пазарът на TAP е главно Бразилия, а ние нямаме голямо присъствие там. Също и бившите португалски колонии.

Мрежите ни ще се допълват. Това е причината. Освен това ще можем да работим със стратегията на двойния хъб, както е с Лондон и Дъблин на север.