Мицотакис: Промените в климата са възможност за удължаване на сезона

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

14:40 | 25 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Точно за това исках да поговорим. Много хора бяха застигнати от високите температури в Гърция това лято, тази година беше горещо беше по цялото Средиземноморие. Разговарях с много скандинавци и те смятат, че това е от голяма полза за тях, че хората вече няма да искат да пътуват до места като Гърция, където температурата е 45 градуса и има пожари. Какъв е дългосрочния път на гръцкия туризъм, ако климатичните промени продължат?

Не съм съгласен с тази теза – хората все така се наслаждават на горещото Средиземноморие, те искат да посещават Средиземноморието и Гърция конкретно през лятото защото обичат  да ходят на плаж.

Напротив, аз бих казал, че климатичните промени дори са възможност за нас да удължим туристическия си сезон. Да, през юли и август може и да е много горещо, но винаги ще има хора, които искат да посещават Гърция през тези месеци.

Но сега повече хора се интересуват от посещения в Гърция през март и април или октомври и ноември, много хора искат да посещават градовете ни през цялата година и удължаването на туристическия сезон винаги е било важно за нас. Затова смятам, че при възможност за избор, повече хора ще предпочитат да не ползват отпуските си през юли и август – не само защото е твърде горещо, но и защото е твърде многолюдно.

За нас е отлична възможност да удължим туристическия си сезон и да отворим нови дестинации извън островите, които хората да посещават.

Ще мине още време преди скандинавските плажове, датските плажове да могат да се конкурират с гръцките. Не виждам това да стане скоро.

Ще предам посланието ви. Имаше критики относно справянето ви с пожарите тази година. Какви уроци научихте?

Климатичните промени са факт и те няма да изчезнат. По Средиземноморието винаги е имало пожари, но тази година те бяха особено тежки, а имаше и безпрецедентни наводнения.

Съвсем ясно е, че трябва да се фокусираме над непосредствената адаптация и за това призовавам и европейските си колеги. Ние изразходваме трилиони за смекчаване на дългосрочните последици, което е правилно, ако искаме да сме лидери в климатичния преход. Но трябва и да подкрепим хората, когато губят прехраната и домовете си поради климатичните бедствия днес.

Трябва да сме много по-ефикасни в справянето с тези бедствия. Отбелязваме напредък, в Гърция имаме спешен номер 112, който използвахме много успешно, за да евакуираме хора и така спасихме много животи.

Това го нямаше в Мауи и когато гледаме катастрофата в Мауи е толкова болезнено, защото ние преминахме през подобни бедствия преди пет години, но се поучихме от тях. Днес използваме технологиите по-интелигентно, така че поне да спасим човешки животи