Ратнър: Стачката ще определи победители и губещи, част 1

Стив Ратнър, председател и директор, Willet Advisors

16:30 | 25 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Вие разбирате малко от коли. Работехте в администрацията на Обама и в индустрията преди това. Има ли изход от сегашната безизходица? Аз не го виждам.

Определено изглежда по-трудно, отколкото на всички преговори, на които съм бил. Първо, исканията на UAW по всички стандарти са доста големи. Второ, те ги водят като цяло публично и затова им е по-трудно да отстъпят, дори и когато се налага.

Въпреки това никога не е имало стачка, която да не е била прекратявана по един или друг начин. Сега е трудно да видим какво ще бъде решението, но мисля, че има нагласи да продължи доста време.

Вие написахте навремето, че може да разберете нуждата от по-високи заплати за работниците в автомобилната индустрия. Те изостанаха по различни причини и не само заради инфлацията. В същото време става дума не само за пари, нали? Мнозина казват, че производството на електромобили ще има нужда от по-малко работници. А автоиндустрията казва, че трябва да направи промяната, иначе няма да има работа.

Класическият пример от Харвард е как се проваля накрая индустрията или компанията, която се опитва да защитава стария бизнес модел пред новия.

Ако компаниите от Детройт искат да са конкурентни, ние като страна трябва да имаме надеждна автоиндустрия, а впрочем и правителството насърчава електромобилите, то трябва да приветстваме промяната.

Ще има премествания и трябва да се справим с тях.

Доколко всичко е за парите и какво повишение ще получат? Всички са съгласни, че ще бъде голямо. И доколко става дума за начина на управление на бизнеса?

Мисля, че до голяма степен става дума само за пари. Да, става дума за броя на работните места, но подкрепям синдикатите, защото в последните 15г автопроизводителите останаха без промяна, въпреки инфлацията. А другите работници получиха реално повишение след инфлацията. И има добри основания за това.

Става дума за конкурентноспособността на автоиндустрията в света. Въпреки това в свят на 3,8% безработица и по място и половина за всеки американски работник, мога да разбера защо искат да получават по-голям дял от печалбата.