Ратнър: Стачката ще определи победители и губещи, част 2

Стив Ратнър, председател и директор, Willet Advisors

16:30 | 25 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

Миналата седмица президентът Байдън засегна въпроса. Според мен той зае страната на синдиката. Каза, че автоиндустрията записва рекордни печалби и би трябвало да се сключи рекордна сделка. Опитва ли се да оправи нещата или напротив? Не се сещам преди да е накланял толкова везните в полза на работниците.

Точно така. Изборите наближават. Говорим за Средния Запад – щатите, които се колебаят. Едва ли Калифорния например някога ще се колебае.

Но трябва да кажа, че едва ли му помага да накланя везните. Разбирам, че това е политика. Но ситуацията е трудна и двете страни имат право.

Всеки път като възникне голям спор като този, поне според моя опит, има нежелани последици. Главните играчи, там е ясно. Но има и хора встрани. Например Tesla и други автопроизводители по света, както и някои щати. Кои са непредвидените последици от този спор?

Нежеланите последици е какво става с редица работни места, ако не се плаща за тях. Двете страни в трудния баланс са следните: колкото повече работници искат да им се плаща справедливо, толкова по-малко работни места ще има, това е неизбежно.

Например от 2009г редица работни места се изнесоха към Мексико. Сега там има повече работа, отколкото в Америка. Това ни показва как работят капитализмът и свободното предприемачество. Намират къде са най-ниските разходи за нуждите си.

Други потенциални последици са в прехода към електромобилите. Повечето хора мислят, че ще направим прехода, но може би по-бавно.

Едва ли като цяло се забавя, защото на пазара на електромобили има толкова много играчи. Става дума кой печели и кой губи.

За да спечелят компаниите от Детройт в битката за електромобилите, те имат нужда от помощта на синдикатите.

Ще видим какво ще стане, но ако синдикатите им пречат да правят електромобили на някаква икономически обоснована база, тогава компаниите от Детрой ще загубят в тази надпревара.