Пауъл: Неутралната лихва може да е по-висока

Джером Пауъл, председател на Фед

15:00 | 21 септември 2023
Обновен: 16:25 | 21 септември 2023
Преводач: Мария Попова

 

Справедливо е да се отбележи, че икономиката е по-силна отколкото мнозина очакваха, предвид случващото се с лихвените проценти. Защо? Има множество вероятни обяснения, а може би някои от тях са логични. Едното е, че балансите и на домакинствата, и на бизнеса са по-силни отколкото сме считали и разходите са запазени и така нататък.

Не сме уверени, че е така: процентът на спестяванията на потребителите се е понижил значително. Въпросът е дали това е трайно или означава, че просто ефектът върху данните изостава. Възможно е да се дължи и на друга причина като тази, че неутралната лихва е по-висока. Причините могат да са много, не можем да кажем. А може да се окаже просто, че политиката не е била достатъчно рестриктивна за достатъчно дълъг период.

Има много възможни обяснения. Ние трябва да създавам политиката си в тази несигурност и считам, че към момента имаме един много силен трудов пазар, който постепенно се балансира, че напредваме по отношение на инфлацията, а растежът е силен, макар много, много прогнози стигат до извода, че той ще бъде по-умерен през следващата година. Това е етапът, на който се намираме и трябва да се справим през следващия.