Майк Пайл за визитата на Зеленски в САЩ

Майк Пайл, заместник-съветник по националната сигурност на Белия дом

13:00 | 18 септември 2023
Обновен: 18:45 | 18 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Как президентът балансира подкрепата за Украйна, въпреки отпора на Глобалния Юг на международната сцена и на членовете на Конгреса у дома?

Президентът отиде в Ню Делхи, на срещата на върха на Г-20 с три цели. Първо, искаше да се появи с план, който би бил работещ за развиващите се държави. Второ, искаше да демонстрира нашата подкрепа за Г-20 като институция. И трето, искаше да призове за справедлив мир в Украйна базиран на принципите на Хартата на ООН, като териториална цялост, като суверенитет и да го направи заедно с гласовете на света. Постигна всяка от тези три цели.

А относно Вашия въпрос за езика около Русия-Украйна, точно това се бе заел да направи. Искаше да заяви, че трябва да има справедливост и траен мир, който трябва да се корени в териториална цялост и суверенитет. Не е редно една държава да заграбва територия от друга чрез сила.

И това не бе заявено само от САЩ, държавите от Г-20, които участваха, включително Индия, включително Южна Африка, включително Индонезия, включително Бразилия решиха да го заявят заедно с нас.  Така че президентът счита, че е отишъл с цел и по отношение на Русия и Украйна я е изпълнил.

Колко важно ще е посещението на президента Зеленски във Вашингтон следващата седмица, да представянето на неговите аргументи пред някои от по-скептичните републиканци в американския Конгрес? Ще отиде ли до Капитолия? Ще видим ли пресата да изпълва двете страни на авеню Пенсилвания, както беше при последното му посещение?

Нямам конкретни новини за посещенията следващата седмица. По отношение на предложението за Украйна на президента към Конгреса, по отношение на по-широка програма за развиващите се страни, това е нещо, за което той има увереност, че ще успее да убеди Конгреса и то ще се приеме.

Бих искал да се фокусирам върху тезата, която беше изложена миналата седмица в Ню Делхи, а именно нашия призив за разширяване на Световната банка. Нещо, което президентът и всички ние сме чували многократно от нашите приятели и партньори в развиващите се страни.

Те търсят надежден източник на финанси за развитие, който отговаря на високи стандарти, който носи прозрачност.

Това, което президентът направи беше да призове в допълнителната си молба за пари за разширяване на способността на Световната банка да отпуска заеми на страните с нисък и среден доход за енергийния преход, за обществено здраве, за слабостите в управлението по начин, който може да промени играта за развиващия се свят.

Той отправи този призив към Г-20. Отправи този призив и към Конгреса и ще се бори за това.