Ралито на петрола набира скорост, след като WTI достигна 90 долар, част 1

Сю Кийнан, Bloomberg

20:00 | 15 септември 2023
Обновен: 17:28 | 18 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Тези съкращения се извършват в период на рекордно потребление на петрол.

САЩ и Китай са двата най-големи потребители на петрол, а цените на петрола се движат нагоре дори и тези на West Texas Intermediate при търговията в Азия. Това повдига светкавичните въпроси дали повишаването на цените на петрола ще забави или би трябвало да кажа, ще провали много от усилията на централните банки по света за потискане на инфлацията.

Разглеждаме техническите показатели, които движат петрола нагоре. Нарича се "златен кръст".

В същото време саудитците и Русия удължават ограниченията си върху петрола до края на годината, създавайки условия за свиване на пазара и още по-затегната ситуация. Това е друг основен въпрос - цените на петрола се повишават. Обърнете внимание обаче, че много технически анализатори разглеждат други показатели, като индекса на относителната сила, който показва, че фючърсите са близо до територия на свръхкупуване, което може да означава спад.

Но нека да разгледаме петдневната графика. Тя не прилича на отдръпване. Покачва се бързи темпове. Това е петдневната графика на NYMEX. Виждате подобен модел на петдневната графика за Брент. Цените на петрола се повишават спрямо фючърсите с 30% от средата на юни.

От Международната Агенция по Енергетика предупреждават, че продължаващото намаляване на предлагането от страна на двата лидери на ОПЕК, Саудитска Арабия и Русия, вероятно ще създаде значителен недостиг на доставки и заплашва с по-нататъшна нестабилност на цените. Този доклад, разбира се, излезе един ден след като самият ОПЕК предупреди, че пазарът е изправен пред дефицит от повече от 3 млн барела дневно за следващото тримесечие.

Поглеждайки отново към края на графиката на Bloomberg, където сме сега, близо до края на 2023 г., виждаме много повече зелено занапред, много седмични печалби. И това е много различно от началото на годината, когато изпаднахме в криза.

Така че в момента цените на петрола отново повдигат големи опасения за инфлацията. И трябва да отбележа, че много от горивата също се повишават. Цените на бензина в САЩ достигнаха най-високите си сезонни стойности за последните десет години, а цените на дизеловото гориво растат на сезонна база. Всичко това е в резултат на повишаването на петрола.