Пателис: Гърция ще спазва фискалната дисциплина, част 2

Алекс Пателис, главен икономически съветник на министър-председателя на Гърция

15:00 | 12 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да поговорим малко за последиците за икономиката на Гърция. Знаем, че голяма част от ръста на страната е от туризма и чуждестранните инвестиции. Как очаквате тези събития да ги засегнат?

Засега все още имаме рекордно добра година в туризма, въпреки че ръста бе засегнат от горските пожари. После бързо и рязко нещата се подобриха.

Икономическите очаквания в Гърция растат, а в еврозоната спадат.

Това е огледален образ на това, което ставаше преди.

Нашият БВП за второто тримесечие показа миналата седмица, че Гърция има втория най-висок ръст в еврозоната с кумулативен ръст от 5 процентни пункта над средното за еврозоната от края на 2019г.

Искаме това да продължи.

Всяка страна се нуждае от план за климатична адаптация. Европа като цяло има чудесен план за намаляване на ефекта от промените в климата. Той ни кара да се гордеем, че сме европейци и споделяме усилията да се забави и обърне ефекта от климатичните промени.

Но пред нас има 3 десетилетия, в които ситуацията ще се влошава, преди да успеем да я обърнем.

Министър-председателят ще предложи идеята за конкретен план за климатична адаптация на европейско ниво в допълнение към плана за намаляване на последиците от промените в климата.

Казвате, че имате ръст спрямо останалите в еврозоната от 2019г. Отново ще кажа, че голяма част от него е воден от туризма. Кой е чудесен. Поздравления за вас и страната за това, че успяхте да постигнете повишение на рейтинга на дълга на ниво Инвестируем от Боклук. Чакаме някоя от трите големи агенции да реагират. Кажете ни за устойчивостта на това подобрение. Вие сте човек от Уолстрийт. Голяма част от американските и европейските банки се опитват да отгатнат кога ще бъде следващата рецесия. А това ще удари туризма, разбира се, както и ръста в Гърция. Как ще се справите с това? Кога очаквате да се сложи край на това?

Тази икономика от известно време се диверсифицира. Производството например е с четвърт повишено. В същото време германското производство например спада.

Не е вярно, че икономиката ни зависи много силно от туризма. Дори по време на ковид нещата се развиха по-добре от очакваното.

Връщането на инвестиционния рейтинг миналата седмица бе много важно. Така затваряме главата, която продължи 13г., гръцката криза. Ние много се гордеем с това и ще се придържаме към фискалните си цели. Аз ви го обещавам днес.

Националните бедствия няма да засегнат фискалната ни дисциплина.

В средносрочен план трябваше да се справяме с редица удари – шока от ковид, енергийния шок и природните бедствия. Въпреки това гръцката икономика показа забележителна устойчивост и работата ни като правителство е това да продължи.