Сингапур конфискува милиони в швейцарски банки по подозрение за пране на пари

Аврил Хонг, Bloomberg Сингапур

17:47 | 7 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какви са последните новини по темата?

Заподозреният в пране на пари е турски гражданин, Ванг Шуймин. Полицията в Сингапур конфискува над 120 млн сингапурски долара в швейцарска банкова сметка. Знаем, че около 90 млн сингапурски долара от тях идват от сметката на Шуймин в Julius Baer, а над 30 млн сингапурски долара са от сметката му в Credit Suisse в Сингапур.

Скандалът се разраства. Вече бяха арестувани 10 души във връзка с предполагаемо пране на пари. Те са обвинени в изпиране на пари на организираната престъпност в други страни.

Досега най-малко 1,8 млрд сингапурски долара бяха конфискувани във връзка с този случай.

Знаем, че арестуваните 10 души са с китайски произход.

Сингапур не е имунизиран срещу опити за пране на пари и плаща цената. Wirecard, 1MDB и други. Какво ни говори това за защитата на страната срещу прането на пари?

Това повдига важни въпроси дали се прави достатъчно за противодействие на прането на пари в Сингапур. В последните години имаше пробиви, включително при малайзийската 1MDB.

Сега се задават въпроси дали няма пробойни в защитата на страната.

Особено ако говорим за екстравагантните нарушения и продължителността им.

Задава се въпроса дали някои от банковите гиганти на Сингапур се стараят досаттъчно, за да прекратят тези съмнителни транзакции. Засега знаем, че правителството нарече арестите „доказателство за нулевата толерантност“ към прането на пари в страната.

Сингапур е известен със строгите си закони и прилагането им.

Но случаят повдига въпроса дали не може да се направи повече.